DOMOWE RACUSZKI Z JABŁKIEM

Ten przepis to taki deser, podwieczorek jak nazywają to w przedszkolu, bądź alternatywa dla zwykłych śniadań czy kolacji. Co ciekawe, u mnie żaden inny obiad nie jest tak szybko wymiatany przez dzieciaki jak ten na słodko: naleśniki, pierogi bądź… placki z jabłkiem właśnie. Robiłam je też z bananami i wierzcie mi, są mega dobre.

Przygotuj :

  1. 2-3 jabłka (w zależności od wielkości)

  2. 3 jajka

  3. 1,5 szklanki mąki

  4. 1,5 łyżki cukru

  5. 0,5 szklanki mleka

  6. płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

  7. cukier waniliowy

  8. szczypta soli

A teraz zrób:

  1. Oddziel żółtka i utrzyj je z cukrem na gładką masę

  2. Dosyp mąkę, cukier waniliowy, proszek, sól, wlej mleko i całość miksuj

  3. Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, a następnie wrzuć do przygotowanej wcześniej masy

  4. Na koniec ubij na sztywno pianę z białek i dodaj do reszty delikatnie mieszając

  5. Formuj na patelni placki i smaż ok. 3 min. na każdej ze stron

  6. Na koniec posyp cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Przeczytaj też

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz