SUPER SZARLOTKA

Niedzielne majowe popołudnia zasadniczo wolę spędzać na zewnątrz, ale ponieważ ostatnio aura jakoś nas nie rozpieszcza, zaszyliśmy się w domu. Dla umilenia czasu i podniebienia upiekłam dziś szarlotkę. Zapewniam – jest super pyszna i idealnie krucha. Szarlotka od SuperMammy raz!

SKŁADNIKI

ciasto:

  • 4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 250 g masła

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

nadzienie:

  • 8 obranych, pokrojonych na półplasterki jabłek (najlepiej kwaśnych),

  • 1/4 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru (tym razem nie dodałam, bo jabłka nie były kwaśne)

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki soku z cytryny

 

JAK TO ZROBIĆ?

  1. Łączymy suche składniki, przesiewając do dużej miski mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.

  2. Następnie kroimy masło na małe kawałki , wrzucamy do miski i siekamy.

  3. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

  4. Pokrojone jabłka wrzucamy do garnuszka, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Starajmy się nie mieszać.

  5. Dodajemy cynamon i ewentualnie cukier, delikatnie mieszamy.

  6. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z sokiem z cytryny, dodajemy do masy jabłkowej, dusimy kolejne 5 minut.

  7. Konsystencja jabłek powinna być gęsta, ale nie rozgotowana!

  8. Formę (34 cm x 23 cm) smarujemy masłem, wkładamy do niej pierwszą część ciasta i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 min.

  9. Po tym czasie wyjmujemy, lekko studzimy, delikatnie obsypujemy ciasto 3 łyżkami bułki tartej.

  10. Na ciasto układamy masę jabłkową i ścieramy na tartce drugą część ciasta.

  11. Pieczemy ok. 1 godziny, do zarumienienia.

  12. Czekamy, aż szarlotka lekko przestygnie i obsypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

 

P.S. Nasza zniknęła jeszcze ciepła…

Przeczytaj też

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz